середа, 24 лютого 2016 р.

Виховний захід до Дня Збройних Cил України


ТЕМА.   Козацькому роду нема переводу.


МЕТА: 

  • виховання у допризовників національної самосвідомості на кращих традиціях та здобутках українського козацтва;
  • формування здорового способу життя;
  • підвищення соціальної активності і зміцнення здоров'я, залучення учнівської молоді до фізичної культури, як складової частини загальнолюдської культури.

ЗАВДАННЯ: 

  • всебічне патріотичне самовиховання української молоді;         
  • розвиток моральних, духовних і фізичних якостей молоді;    
  • плекання серед молоді традицій їхніх предків і передавання їм знання і розуміння нашої історії, культури ідей та змагань;
  • виховання поваги до військово-спортивних традицій минулого.

Місце проведення: спортивна зала.

Порядок проведення.

      У встановлений час учні, вчителі,  члени журі збираються у велике коло у святково оздобленій спортивній залі школи.
Ведучі одягнені в українське народне вбрання починають свято.
«Добрий день вам, люди добрі!
Щиро просимо до господи!
Раді  вас у нас вітати,
Щастя та добра бажати!
Сьогодні свято, конкурс нині,
І в цій залі радість лине,
Козацькі ігри нас тут ждуть. 
Ми роду козацького діти.
Ми любимо сонце і квіти.  
І сонце нам шле свій привіт.  
Ми роду козацького діти.
Землі української цвіт!»
        До присутніх із вітальним словом звертається директор школи, наголошуючи на тому, що День ЗСУ – народне свято всіх українців, які готові в будь-який час стати на захист своєї землі, родини, Батьківщини. Український народ протягом багатьох століть зі зброєю в руках боровся за свободу на чолі з видатними ратоборцями, такими як: князі Рюрик, Святослав, Володимир; гетьманами: Богдан Хмельницький, Петро Сагайдачний, Іван Сірко. У сучасних Збройних Силах України достатньо бойової техніки, зброї, але головне – це люди, молодь, патріоти, які можуть захистити свою Вітчизну. Побажання юнакам і дівчатам успіхів і наполегливості у навчанні, патріотизму і національної гордості.
І. Ведучий: Багатостраждальна Україна… Скільки сумних і веселих спогадів зринає у нашій уяві при одному цьому слові. Так-бо, тут де не ступи, усюди натяк на славне минуле наших предків. Скільки ж то було тут великих і славних героїв.
ІІ. Ведучий:  А скільки разів землю поливала кров християнська, засівали кістки людські і це було вже на світанку її історичного існування, за того часу, що називають дотатарський.
І. Ведучий:  Та після довгих років страждань у її надрах зародилась і виросла могутня сила. І гриміла слава козацька по далеких країнах і надихала народних співців славних подвигів козацьких, які донині зберігають пам'ять про них у своїх думах та піснях.      
Уміли козаки воювати, край свій рідний захищати, та вміли вони і активно відпочивати.
ІІ. Ведучий: Отже сьогодні ми на деякий час теж відчуємо себе козаками та покажемо свою силу, витривалість, хоробрість у змаганнях « Козацькі розваги ». Зустрічайте наших учасників: _______________________________________________________________________________
Головний ведучий запрошує учасників до участі в першому конкурсі змагань    

ПРИВІТАННЯ КОМАНД ( журі оцінює девіз, форму, емблему).

  І. Ведучий: Ось ми і познайомилися з нашими командами. Тепер давайте подивимося, як наші козаки уміють розважатися, які вони кмітливі та швидкі. Я думаю, що всі знають, що козаки любили добре попоїсти. Завжди на столі у них була польова каша. Тому, щоб приготувати цю страву, ми оголошуємо конкурс:

ЗБИРАННЯ ХМИЗУ ДЛЯ ВОГНИЩА 

Умови конкурсу:  стартуюча команда шикується в колону по лицевій лінії волейбольного майданчика. Через 18м, на протилежній стороні зали знаходяться дерев'яні кубики (хмиз). Завдання: кожен участник переносить по одному кубику на лінію старту, при цьому кубик необхідно покласти, а не кинути. Виграє та команда, котра показала менший час. За кожне порушення команда одержує штрафне очко - + 1с. до її результату.
ІІ. Ведучий: На лінію старту запрошуються команди  ______________________  
І. Ведучий:  Продовжують збирати хмиз команди _________________________  
ІІ. Ведучий:  Молодці, хлопці! З завданням по збиранню хмизу ви впорались. Ну, а хто швидше, ми взнаємо через декілька хвилин. Поки журі підводить підсумки. Ми пропонуємо вам трішки відпочити і послухати музику.
І. Ведучий:  Для оголошення результатів за два конкурси надаємо слово журі.
ІІ. Ведучий: Всі присутні, а особливо козачки, хочуть побачити, які наші козаки сильні, і тому ми оголошуємо наступний конкурс:

ПІДТЯГУВАННЯ НА ПЕРЕКЛАДИНІ 

   Кожен учасник команди повинен підтягнутися максимальну кількість разів на перекладині, дотримуючись наступних правил:
- підборіддя повинно бути вище перекладини;
 - підтягуватися необхідно без ривків;
- перерва між фазами підтягування не більше 2 секунд.
    При порушенні одного із трьох правил, підтягування не буде зафіксоване. Виграє та команда, учасники якої підтягнулися більшу кількість разів.
І.Ведучий: До перекладини запрошуються учасники комади _________________
ІІ. Ведучий: Продовжують змагання учасники команди _____________________
І. Ведучий: Ось ми і побачили, як підтягуються наші юнаки, готуючись до служби в Збройних Силах України. Доки справедливе журі підводить підсумки, пропонуємо учасникам змагань перепочити і послухати пісню.   
ІІ. Ведучий: Слово надається нашому журі.
І. Ведучий: Боплан, французький військовий інженер, у своїй книзі «Описание Украины» писав: «Українські козаки – хоробрі побідники, загартовані у боротьбі, завжди готові по першому наказу виступити в поле. Не можна надивуватись, з якою сміливістю вони перепливали море. Козаки з природи сильні і рослі. Небагато з них вмирає на ліжку і то у великій старості. Більша частина залишає свої голови на полі честі ». Але доля козаків складалася по різному і нерідко приходилось їм бувати і в неволі, тому наступним завданням для наших козаків буде конкурс:

ВТЕЧА ІЗ ПОЛОНУ

    Кожна команда обирає по одному учаснику – « полонений » зв'язаний по рукам і ногам повинен подолати визначену дистанцію, якомога швидше, роблячи стрибки вперед ( дистанція 12м ).
ІІ. Ведучий: У січових та козацьких школах в молодих козачат передусім формували емоційну врівноваженість, витримку, мужність, відвагу. Велика увага приділялась фізичному вдосконаленню юнаків.  І для підтвердження того, що нинішня молодь є достойною своїх предків, ми оголошуємо  

ЕСТАФЕТУ ЗІ СТРИБКАМИ ТА ПЕРЕНЕСЕННЯМ ТЯГАРЯ

    Послухайте умови естафети:  перший учасник  команди повинен дістатися до протилежної сторони зали, де знаходяться гирі, стрибаючи у мішку. Дібравшись цілі, зняти мішок і залишивши його там, взяти тягар і доставити його до лінії старту. Наступний учасник виконує вправу в зворотньому порядку. Перемагає команда, котра закінчила естафету за найменший час.
І. Ведучий:  Слово для оголошення результатів нашому справедливому журі.
ІІ. Ведучий: Прикладом для молоді були старші козаки, які виявляли міцний фізичний гарт, силу волі, витримку, мужність, відвагу, вміли спеціальними психологічними вправами концентрувати свою волю, енергію на подолання життєвих труднощів, перешкод, ворогів в бою тощо. І наступним силовим конкурсом програми змагань ми оголошуємо:

ГИРЬОВИЙ СПОРТ

Від кожної команди необхідно два учасника. Вам необхідно підняти гирю вагою 16 кг на випрямлену руку максимальну кількість раз. Команда, учасники якої піднімуть гирю більшу кількість раз,  стане переможцем.                                                                                                                                                                        
І. Ведучий: Запрошуються учасники команди ____________________________
ІІ. Ведучий: Продовжують змагання учасники команд _____________________
 І. Ведучий: Закінчився силовий конкурс. Який показав високу фізичну підготовку і технічну майстерність наших учнів. А хто став переможцем, ми дізнаємося після музичної паузи. Перед вами виступлять і привітають зі святом дівчата з танцювальною композицією. 
ІІ. Ведучий: І саме зараз ми почуємо від нашого журі ім'я та команду переможця в гирьовому спорті. 
І. Ведучий:  Відома давня печатка – козак з шаблею без самопалу – з 1596 року. У книзі Саковича «Вірий на жалібний погріб шляхетного лицаря  Петра Сагайдачного», виданий у 1622 році вміщено гравюру козака з самопалом. Цей малюнок став гербом війська запорізького і фігурував на печатках гетьманів.         
    В бойових діях козаки вперше застосували ступеневий спосіб ведення вогню по противнику:
- перша шеренга вела вогонь по противнику;
- друга подавала заряджену зброю; 
- третя заряджала зброю.      
Таким чином козаки мали перевагу перед противником на вогневому рубежі. Тому ми продовжуємо тактичне навчання, але вже з більш модифікованою зброєю. 
ІІ. Ведучий: І зараз ми хочемо перевірити вміння і навички наших юнаків у спорядженні магазина для автомата Калашникова та оголошуємо конкурс:

СПОРЯДЖЕННЯ МАГАЗИНА – АК

   Від кожної команди приймає участь один представник. Кожен учасник повинен заповнити магазин кулями за найменший час.
І. Ведучий: Із попереднім завданням наші юнаки впоралися добре, а чи вміють вони стріляти по мішенях? Зараз ми це перевіримо.
( Для цього головний суддя доводе до відома журі результати попередніх стрільб в цілях ТБ ). 
– Доки журі підводить підсумки, ми з вами послухаємо музику. Просимо наше справедливе журі оголосити результати за попередні  конкурси та загальний бал.   
ІІ. Ведучий:  Продовжуючи наші змагання, ми оголошуємо наступний конкурс:

ПІДНІМИ КОЗАКА

Уважно вислухайте умови конкурсу. Кожна команда виставляє для участі два  козака, котрі і будуть захищати честь своєї команди.
Завдання конкурсу: два суперники сідають на гімнастичний мат, впираючись ногами в підошви один одного і держачись руками за палицю, намагаються не згинаючи ніг в колінах підняти супротивника. Перемагає той, хто зміг підняти свого напарника.
І. Ведучий:  Розпочати змагання в цьому конкурсі ми запрошуємо команди _______________________________________________
ІІ. Ведучий:  Продовжувати змагання запрошуємо команди ______________________________________________
ІІ. Ведучий:  Підходять до завершення наші « Козацькі розваги ». Залишилося лише взнати кінцевий результат. І доки журі радиться я хочу нагадати, що епіграфом нашого свята є слова:
Присягайте, що Вкраїну
Будете любити,
Що віллєте в неї силу,
Щоб розвеселити,     
Щоб козацького роду         
Не було переводу    
Присягаємо на вірність   
Вітчизні й народу.                                             
І. Ведучий:  Підсумкове слово і оголошення переможців змагань надається журі.

ІІІ. Обговорення підсумків

      По завершенні свята учні не приховували свій піднесений емоційний стан. Задоволеними були не лише переможці змагань, а й всі учасники, вболівальники та глядачі. Хлопці висловили своє бажання брати участь і в інших змаганнях.
      Найбільш цікавими були названі такі конкурси: «Підніми козака», естафета зі стрибками та перенесенням тягаря, комбінована естафета та перетягування канату. Глядачі були приємно вражені фізичною підготовкою деяких учасників у конкурсах з підтягування на перекладині та гирьового спорту. 
       Вболівальники та викладачі запропонували нові конкурси: «Найсмачніша козацька каша» та конкурс знавців історії українського козацтва. Було вирішено залишити в школі традицію проведення військово-спортивного свята, присвяченого Дню Збройних сил України.

Немає коментарів:

Дописати коментар